Ajuntament de Vallibona

Patrimoni Natural
PARC NATURAL

El Parc Natural de la Tinença de Benifassà s’estén per la comarca històrica del mateix nom i pel terme de Vallibona. Es va declarar el 19 de maig de 2006 i abraça unes 5.000 ha, afectant quasi 26.000 ha amb el seu Pla d’ordenació de recursos naturals. La fauna és molt abundant i rica en espècies.

Tot i que les aus, principalment rapinyaires, són el grup més divers dels vertebrats presents a la Tinença, la espècie més representativa és la cabra salvatge (Capra hispanica). A més, trobem dues interessants reserves de fauna que donen especial protecció, entre altres, al cranc de riu autòcton (Austropotamobius pallipes) o a la papallona graèllsia (Graellsia isabellae).

Pel que fa a la flora, s’hi troben boscos de pinedes de pi roig, pi negre i pi blanc, carrascars, rouredes de fulla menuda i boscos de ribera. Aquestes formacions es troben especialment protegides dins de les tretze microreserves de flora que podem trobar dins l'àrea del PORN que donen una especial protecció a espècies amenaçades o endèmiques com la viola d’aigua (Pinguicula dertosensis) o l'arenària (Arenaria conimbricensis).

    LIC DE LA TINENÇA DE BENIFASSÀ, TURMELL I VALLIVANA.

A més de la protecció que ofereix el parc natural, la Tinença de Benifassà, el Turmell i Vallivana estan protegits per tractar-se d'un lloc d’interès comunitari (LIC), en total abraça unes 49.597 ha i s’estén per els termes de Morella, Herbés, Castell de Cabres, La Pobla de Benifassà, Vallibona, Rosell, Canet lo Roig, Xert i Catí. Ací podem trobar representats una gran varietat de hàbitats associats a la mitja muntanya mediterrània, que en conjunt alberguen una elevada diversitat tant pel que fa a la fauna com a la flora, amb una bona representació d’endemismes locals.

  ZEPA DE LA TINENÇA DE BENIFASSÀ I LES SERRES DEL TURMELL I VALLIVANA

En el terme de Vallibona es troba catalogat com Zona d’Especial Protecció per a les aus (ZEPA), amb la finalitat de protegir els hàbitats dels ocells que a nivell europeu tenen problemes de conservació. Dins d’aquesta zona s'han d'evitar totes les actuacions que puguin contaminar o deteriorar els hàbitats existents, així com perjudicar a les espècies d'ocells presents.

  MICRORESERVA CRESTA DEL TURMELL.

En els termes de Xert i Vallibona trobem esta microreserva sobre penyals i pedregars calcaris, pinedes negrals i carrascals subhumits. En estos hàbitats trobem poblacions de les espècies d'especial interés: Arenaria conimbricensis, Armeria fontqueri, Biscutella fonqueri, Coronilla emerus, Daphne laureola, Lonicera pyrenaica, Polygonatum odoratum, Sorbus aria, Thymus willkommii e Ilex aquifolium.

  ARBRES MONUMENTALS O SINGULARS.

En l’entorn de Vallibona podem contemplar una gran quantitat d’arbres singulars:

  • Roure del Mas de Miquel.
  • Roures del Barranc de la Teuleria.
  • Carrasca de la Caseta.
  • Carrasca de Sant Domènec.
  • Carrasca del Mas de Miquel.
  • Carrasca Grossa de la Fou.
  • Roure de Pasqualet.
  • Pi Gros de la Umbria.
  • Roures del Mas de Querol.
Dl Dm Dx Dj Dv Ds Dg
 
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
 

Formulari de cerca

 

Site developed with Drupal