Ajuntament de Vallibona

Patrimoni Artistic

ESGLÉSIA DE L’ASSUMPCIÓ (Bé d’Interès Cultural)

En aquesta església es celebraren, entre 1411 i 1414, algunes de les reunions que portaren a Morella el rei, Ferran, el papa, Benet XIII, i el sant, Vicent Ferrer, per tal de concloure amb la divisió eclesial i papal, coneguda com Cisma d’Occident. Probablement eixos esdeveniments històrics i la importància de la ciutat morellana, a la que pertanyia Vallibona, propiciaren la riquesa que anirà atresorant l’església parroquial i, concretament, l’obra de la seua sostrada medieval. Descansant sobre els arcs diafragma de pedra pot observar-se la sostrada medieval. De fusta policromada, la pintura conserva un colorit viu en el que predominen el roig, groc i verd. Escuts nobiliaris, escenes cortesanes, representacions bíbliques, animals antropomòrfics, flors, grafies cúfiques, etc... configuren un artesanat que ha estat considerat com un dels més rellevants d’Espanya i encara d’Europa. Un altre element valuós de l’església, en aquest cas moble però inserit en l’estructura, és l’orgue de 1791.

 

 

CAMPANAR MUDÈJAR

Vallibona va comptar amb muralles, d’origen musulmà, de les quals avui només en queden restes. La torre del campanar era una de les tres torres de defensa amb què comptava la població, actualment forma part de l’església parroquial. Aquesta torre és de planta quadrada i consta de dos cossos. El primer és de maçoneria, i en el seu interior es desenvolupa l’escala d’accés. El segon allotja les campanes, és de planta huitavada i està construït amb rajola. La torre es corona amb un capitell, de planta octogonal de teula. El campanar, en el seu conjunt, té un fort sabor mudèjar. En referència a la resta de fortificacións, podem destacar les restes de la Torre del Molí, situades a pocs quilòmetres del poble al costat del riu Cérvol, són els vestigis d’una torre que sembla que ja existia a l’època en què va ser poblada la vila i que està situada en l’anomenat Molí de la Torre. També, destaca la fortificació del mas de la Torreta, que és una construcció medieval amb torre per a la defensa.

 

 

ERMITA DE SANT DOMÈNEC

L’ermita de Sant Domènec, es troba a 12 km de Vallibona. Es diu que va ser construïda o va instar que s’edificarà Sant Vicent Ferrer, en el segon decenni del segle XV. No obstant això, la documentació fa ja referència a Sant Domènec de Vallibona l’any 1289. L’ermita, es mostra com un superb conjunt monàstic, en el que tot el conjunt de l’ermitori s’estén al voltant d’una plaça quadrangular pavimentada amb lloses de fang i amb una cisterna en el centre. Recentment, es va recuperar i restaurar uns fragments del retaule gòtic de Sant Domènec, aquest va ser construït en el seu dia per a l’ermita i posteriorment va ser traslladat a l’església parroquial. Aquest retaule s’emmarca perfectament dins de l’anomenada Escuela del Maestrazgo (1/3 del s. XV).

 

 

 

 

PERXI DE L’ESGLÉSIA

L’església de Vallibona té dos accessos, l’entrada lateral és la més antiga i conserva una portada de tradició romànica, que queda protegida pel perxi. Aquest, a més de protegir l’entrada lateral també cobreix el carreró que rodeja l’església per eixe costat, té una coberta llenyosa, i s’hi accedeix a través de dos arcs apuntats situats en els extrems del cobert. Tres arcs del mateix traçat es disposen en el seu mur sud. A la façana de l’església, podem trobar un gran retaule ceràmic que recorda l’agermanament entre els pobles de Pena-Roja de Tastavins i Vallibona, és des d’aquest punt d’on partirà, cada set anys, la rogativa a Pena-Roja de Tastavins, iniciant una peregrinació que es remunta a finals de l’Edat Mitja i es diu que mai s’ha deixat de celebrar, ni tan sols durant les guerres. Així doncs, com a mostra d'agraïment, els descendents vallibonencs, acompanyats per un seguici de visitants, renoven el vot donat a la Verge de la Font, tornant en rogativa fins a l'Ermita de la Mare de Déu de la Font.

 

ERMITA DE SANTA ÀGUEDA

L’ermita de Santa Àgueda es troba en la serra que porta el mateix nom, abans denominada Avinsilona, a 1.175 metres d’alçada. Esta ermita està considerada com un dels millors exponents de l'estil romànic de reconquesta. La seua portada destaca per ser de carreus treballats i estar situada entre un contrafort i la casa de l'ermita. En l'interior, hi ha un altar amb una fornícula per a la imatge, a més d'un cor i un xicotet púlpit parcialment destruït com ocorre amb part del paviment de l’ermita. En els últims anys s’ha recuperat la romeria que es realitzava antany, i des de llavors, es realitza el dilluns de les festes d'agost, encara que antigament es feia el dilluns posterior a la Pasqua de Pentecosta.

 

AJUNTAMENT

Edifici d’interès arquitectònic, en el qual també es troba l’antiga presó.

Dl Dm Dx Dj Dv Ds Dg
 
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
 

Formulari de cerca

 

Site developed with Drupal